Followers

Popular Posts

Langkah Untuk Menyelamatkan Laptop apabila terkena air

Sunday, September 26, 2010 | by Ir-Shah

Tiba-tiba jer air minuman kita  terjatuh ke atas barang kesayangan kita iaitu laptop.Situasi ini pasti membuatkan kita mesti panik.Mahu tak panik nya,banyak data-data penting dan peribadi terkandung di dalam laptop.Ungkapan yang selalu digunakan "Arghhh!!! rosak la laptop aku"hehehe.Tambah-tambah memikirkan kos untuk memperbaikinya.Sudah tentu tidak boleh buat tuntunan jaminan kerana,kalau laptop terkena air tidak terkandung dalam polisi jaminan.Ini adalah kecuaian sendiri.
Shah nak berkongsi tips bila kita menghadapi masalah seumpama ini.


Apa yang penting jangan panik cool and fever jer..hahahaha
Lakukan perkara seperti dibawah

1. KERINGKAN 
Dengan pantas,tangkas dan tuntas mengangkat dan segera cabut bateri laptop,Segera keringkan bahagian luar laptop dengan kain bersih atau tisu,supaya dapat menghalang air masuk dengan banyaknya ke dalam laptop
Jangan  membuka casing laptop anda lagi sebelum bahagian luar benar-benar kering.Paling berkesan gunakan hair dryer.Setelah bahagian luar dikeringkan,Anda perlu memberanikan diri membuka casing dan gunakan hair dryer atau menggunakan kipas angin untuk mengeringkan sisa air.Langkah awal ini 70% dapat menyelamatkan laptop anda.Hal ini terjadi pada laptop Shah sendiri.Laptop Shah berjaya diselamatkan

2.POWER SUPPLY 
Setelah benar-benar kering pasang kembali casing laptop,pasangkan bateri dan cuba nyalakan,kalau tidak berhasil masukkan power supply anda,Jangan dibuang baterinya.Dengan menggunakan Power Supply dapat menstabilkan arus pada papan litar laptop(Pcb).Jika laptop anda kembali menyala,anda berjaya menyelamatkan laptop anda dari rosak..Jika tidak faham-faham la sendiri,kemungkinan ada kerosakan pada bahagian prosesor,ram ataupun motherboard .Langkah selanjutnya fokus ke bahagian hardwarenya pula.

Selamat Mencuba --{{@Sh@h T3@m B3rkk@}}--

TUNGGU SAMBUNGAN ENTRI BAGAIMANA HENDAK MENUKAR PROSESOR DAN RAM PADA LAPTOP

  1. 11 Responses to “Langkah Untuk Menyelamatkan Laptop apabila terkena air”

  2. By :"♥Warnida:"♥ on 22/9/10 11:23 PM

    huishh nasb baik bjya d slmt kn..klu tak lu fkir la sndri:p..bhya sngh la so pgjran dia jgn munm ketika mngunkn laptop...pesanan rngkas dri Cik Warnida:-)

  3. By Ir-Shah on 22/9/10 11:36 PM

    hahaha..15minit nk selamatkan..
    waa..pesanan yang baik cik warnida
    __sh@ring is S3xy_____

  4. By kisahsensasi on 23/9/10 6:17 AM

    Kena slalu alert nie.....anyway ade jenama laptop yang kalis air yea...?

  5. By Ir-Shah on 23/9/10 6:46 AM

    kisah sensasi:ada laptop kalis air di pasaran jenama vaio

  6. By Fina on 23/9/10 1:05 PM

    pernah try nak bukak casing nk bersihkan dlm dia.tp tak berani takut skru hilang n tak pandai pasang balik.ngee~~

  7. By Bidadari Fiza on 24/9/10 10:41 PM

    pernah tumpahkan air kat laptop...laptop leh buka tp keyboard xleh taip dah...huhuu

  8. By Ir-Shah on 24/9/10 10:46 PM

    bidadari fiza: tukar ribbon data kode keyboard jer..mesti ok balik

  9. By Anonymous on 9/10/12 8:30 AM

    Salam admin.. Nak tanya..laptop saya ni kena air bahagian bawah ( hdd ) tak pastilah apa yang rosak..
    Tapi line dia ( - ) ada liplap kat tepi sebelah kiri kita...
    Rasa2 boleh guna lagi tak?
    ( hp compaq presario V3000 )

  10. By Faishal Hilmy on 24/4/13 1:30 PM

    Klu terendam bnjir...tp lptop off...ase hdup lg x...

  11. By Faishal Hilmy on 24/4/13 1:31 PM

    This comment has been removed by the author.
  12. By Agen Poker on 24/11/16 7:40 PM

    Ini informasi yg saya cari terima kasih min

Post a Comment

BOLEH BERTANYA DI SINI