Followers

Popular Posts

Cara Untuk Format Pendrive Mengikut System Yang Betul

Tuesday, September 14, 2010 | by Ir-Shah

Hampir keseluruhan pengguna komputer tahu cara format Pendrive.Tapi tidak semua yang tahu cara format yang sebetulnya mengikut system.
Untuk pengetahuan anda jika format tidak mengikut cara yang betul boleh menyebabkan

  • data dan file kita akan coruppted(file rosak)
  • windows tidak boleh akses pendrive kita
  • Kemungkinan pendrive boleh rosak
Disini Shah nak berkongsi cara Format pendrive dengan betul

Cara Biasa Yang biasa digunakan Untuk format Pendrive(tidak digalakkan mengunakan cara ini)


Mesti ada dikalangan anda format dengan cara seperti gambar diatas
hanya masuk my computer cari drive pendrive>right click>properties>terus format
Cara ini tidak di galakkan

Cara Format yang sebetulnya
Click Start>>control panel>>administrative tools>computer management (anda akan nmpk gambar seperti diatas)

Anda hanya perlu right click pada drive pendrive..selepas itu pilih format

Akan muncul imej seperti gambar di atas..click yes untuk format

pada langkah ini anda anda boleh tukarkan nama pendrive anda.Untuk format dengan cepat tick pada kotak perform a quick format

Click ok untuk format pendrive anda dengan penuh kasih sayang..hehehehe

**Cara ini boleh digunakan untuk format external hard disk

(Bagi pengguna windows 7 pun boleh ikut cara ni)

Selamat mencuba hohoho.....

  1. 16 Responses to “Cara Untuk Format Pendrive Mengikut System Yang Betul”

  2. By Gayahspears on 14/9/10 11:09 PM

    ajo aku jap.. susah beno nk paham..hahaha

  3. By Ir-Shah on 14/9/10 11:11 PM

    dh ajo la niee..x kan hang x taw lagi...hohohoh

  4. By Gayahspears on 14/9/10 11:40 PM

    haha.. ish.. aku tak paham.. aku nih kena bg praktikal baru ley phm :)

  5. By mikail on 15/9/10 12:04 AM

    atas justifikasi apa yang cara first tu tak betul?

  6. By Ir-Shah on 15/9/10 12:16 AM

    mikail: cara first 2 mmg btl..tp x digalakan sbb system pendrive menggunakan (fat) system..guna cara yg no 2 itu dpt mengelakkan sebarang kesilapan pada file system

  7. By basirahsmarties on 15/9/10 12:35 AM

    kalu gna vista pon sama gak ke

  8. By Ir-Shah on 15/9/10 12:58 AM

    klu vista cara lain...x suka pkai window vista..heheheh

  9. By Na Einazwa on 20/1/11 10:44 AM

    Salam...
    Sy ada 1 masalah...Data yg didlm pendrive x dpt dibuang dan data yg nk dibawa masuk ke pendrive x bleh masuk ke pendrive...Apa masalahnya..???

  10. By Anonymous on 16/1/12 9:36 PM

    salam...external xdetect,xbole format...ape mslhnye ni ek...bole tlg x

  11. By W.HabibuRahman on 22/1/12 3:12 PM

    Thank bro..u r the best..hohoho

  12. By nadia nadia on 31/10/12 12:57 PM

    salam. saya ade masalh pendrive x blh regonised. camne ya?

  13. By aku mira on 6/3/13 10:01 PM

    thank you so much....!!!!!
    really appreciate this.....
    =)

  14. By mashimaro_kun on 17/4/13 11:46 PM

    npe lepas dh ikut cara yg dutunjukkan pendrive tetap tak boleh format...???
    ada cara lain tak???

  15. By mus on 17/5/13 3:00 AM

    Klau pndrive ade virus,ble fomat x.????tkot pc aku kne fomat skali...

  16. By alona Pelangi on 29/11/13 11:32 AM

    dahh try follow step kt ats tp xley jugkk.. icon formt tu hidden.. cmne erk?/

  17. By Anonymous on 9/11/14 11:36 AM

    thanks share...sgt mudah digunakan !!!

Post a Comment

BOLEH BERTANYA DI SINI