Followers

Popular Posts

Cara-cara Nak Format Hard Disk Dan Install Windows XP

Tuesday, September 7, 2010 | by Ir-Shah

Assalamualaikum anda bersama lagi Shah dan Team Berkk.Kali ini Shah nak Berkongsi cara-cara untuk format(installing windows) untuk operating system(os) windows xp.Sebelum itu Shah akan beritahu mengapa kita perlu format operating system(os)

Mengapa kita perlu format windows pada pc ataupun laptop

  • Windows kita terkena jangkitan virus yang merbahaya seperti virus win sality 32 aa,virus exe reader..2 virus ini memang power sehingga boleh medeactivekan anti virus kita.Anti virus kita akan kehilangan keupayaan untuk membuang virus ini.
  • Windows xp kita crash,iaitu rosak.banyak file system 32 missing
  • Jika kita mengalami kerosakan pada hard disk,Setelah memasang hard disk baru kita perlu install windows baru
shah akan menunjukkan langkah-langkahnya...
LANGKAH 1
Tetapkan Boot Sequence Kepada CDROM Pada BIOS Anda
untuk memasuki ke BIOS anda perlu menekan key del pada keyboard anda semasa pc atau laptop baru on(semasa naik imej skrin hitam).
  1. Hidupkan pc atau laptop anda.
  2. Tekan butang F2(sesetengah pc atau laptop perlu tekan F2)atau butang Delete(del) mengikut jenis pc atau laptop
  3. sila tengok imej BIOS di bawah

Sila pilih ADVANCED BIOS FEATURES
selepas itu....

Pilih Boot SequencePilih drive iaitu Cdrom (1st)Cdrom ini akan melakukan kerja-kerja install windows
Setelah selesai setting BIOS seperti gambar di atas sila tekan F10 untuk save..Selepas itu automatik pc atau laptop akan restart sendiri

LANGKAH 1 Setelah pc atau laptop anda restart anda akan nampak satu skrin dengan mesej "Press any key to boot from CD…"
Tekan apa-apa butang di sini supaya komputer akan mula membaca dari CD Windows XP

Sebelum sampai pada imej diatas system akan menjalankan tugasnya copy file-file yang diperlukan.Anda hanya perlu menunggu.Sehingga system akan memaperkan imej diatas,Anda perlu menekan F8 untuk ke langkah seterusnya.


LANGKAH 2
Anda akan melalui imej seperti diatas...(anda hanya perlu biarkan)

LANGKAH 3System akan memaparkan imej seperti diatas..apa yang patut anda buat ialah
  • Press ENTER
LANGKAH 4
Selepas press Enter akan muncul imej diatas,di mana bahagian ini anda perlu create partitions c,dan d..Ikut arahan yang di minta

LANGKAH 5Pada bahagian ini anda perlu menetapkan kapasiti memory hard disk anda,contohnya jika hard disk anda berkapasiti 100000mb anda perlu bahagi 2 menjadi 50000mb untuk partition c...Manakala selebihnya untuk partition d...Ikuti langkah yang sama untuk create partion d(anda tidak perlu untuk membahagikan lagi baki kapasiti hard disk untuk partition d.Anda hanya perlu tekan enter sahaja.

LANGKAH 6
Imej diatas menunjukkan partition yang telah di create..Anda hanya perlu tekan enter untuk langkah seterusnya..SILA PASTIKAN ADA HIGHLIGHT PADA C: Partition 1 (NTFS)sebelum menekan enter

LANGKAH 7Pada langkah ini anda perlu memilih cara untuk format hard disk
  • pilih Format the partion using the NTFS file system(normal format)
  • pilih Format the partion using the NTFS file system(faster format)
Langkah ini bergantung pada pilihan anda..Tekan enter apabila selesai memilih..

LANGKAH 8Setelah selesai langkah 7 diatas.System akan menunjukan imej seperti diatas.Anda hanya perlu menunggu arahan seterusnya..

INSTALL WINDOWS XP
Setelah Selesai langkah sebelumnya..Langkah terakhir ialah untuk menginstall Windows XP.System akan mempamerkan imej seperti diatas.Anda perlu mengikuti arahan yang di minta.Click next

Masukan nama anda ataupun organization jika perlu...Click next


Masukkan license key(product key)kalau yang beli perisian cetak rompak tu..pandai-pandai la nak hidup..hehehehe...selalunya ada di belakang case cd..Click next
Pada langkah ini anda boleh masukkan nama computer anda contohnya "laptop-shah"ataupun ikut pilihan system.Bagi shah tidak perlu lagi masukkan password pada langkah ini.Anda biarkan kosong pada ruang password...Click next..
Masukkan tarikh,jam dan juga time zone negara masing-masing.kalau menetap di bangladesh.Pilih negara bangladesh..hahahahahah..berkkk..berkk
Click next..Pada langkah ini system akan melakukan kerja-kerjanya..Ia mengambil masa lebih kurang 40 minit bergantung pada performance hardware pc atau laptop anda..Anda perlu tunggu saja.Kalau rasa belum mandi lagi..pergi mandi dulu sementara menunggu system menjalankan kerjanya.hehehe

PROSES TERAKHIR
Setelah selesai semuanya pc atau laptop akan restart sendiri dan akan muncul skrin hitam bersama mesej seperti imej di atas.Click ok
Click next..
Pada langkah ini..Kalau anda menggunakan original windows XP click pada help protect my PC by turning on Automatic Updates now.Kalau anda cintakan windows XP pirates of mr bean click pada not right now untuk tujuan keselamatan anda..hehehehe(pandai2 la nk hidup)
Click next...
Masukkan nama anda..Click next.
Anda dh berjaya melakukan..Click Finish..

Jika anda dapat memahami Tutorial ini.Anda tidak perlu lagi menghantar pc ataupun laptop anda ke kedai komputer.Anda dapat menjimatkan RM30-RM40 wang saku anda.
Selamat Mencuba........................Assalamualaikum

  1. 8 Responses to “Cara-cara Nak Format Hard Disk Dan Install Windows XP”

  2. By yan on 7/9/10 9:14 AM

    thanx..sangat membantu..=)

  3. By Ir-Shah on 7/9/10 9:47 AM

    maaf la kalau yan x fhm...semasa wat entri nie shah kalut ckit..ada byk keja..

  4. By yan on 7/9/10 1:35 PM

    xpe..yan ada blaja2 ckit tem kat U..cuma dah bkarat skrg nie..hehee..thanx 4 refreshing..hehee..

  5. By Ir-Shah on 7/9/10 1:53 PM

    ooooo..klu dh ingt 2 bagus laa..shah tahu la bab nie ckit2..shah technician kt cybercafe..heheheh

  6. By Anonymous on 10/2/11 3:44 AM

    shah u tahu tk linux operating system..kalau tahu bagitahu la mcm mne cara nak guna linux ubuntu

  7. By tuyup on 20/6/11 5:00 PM

    thank sifuuu shah.. atikel ko ni byk membantu terutama dlm safe duit aku :) ngeh ngeh ngeh
    teruskan usaha murni ko ni siifuuu.. "lau ada cara nak hack lagi bagus... :))

  8. By Anonymous on 1/5/12 3:46 PM

    Mayalsia bangsat,.
    harimau malaya di terkam sang garuda

  9. By Anonymous on 30/11/12 12:58 AM

    thaNK

Post a Comment

BOLEH BERTANYA DI SINI