Followers

Popular Posts

Cara Untuk Mengetahui Anti Virus Berfungsi Atau Tidak

Wednesday, September 29, 2010 | by Ir-Shah

Adakah dengan Memasukkan Software Anti Virus pada komputer kita 99% kita yakin bahawa komputer kita akan dilindungi daripada virus,Jawapannya Ya.Adakah kita tahu Anti virus kita benar-benar berfungsi ataupun tidak.Tahu ke tidak???

Disini Shah nak kongsi cara untuk mengetahui Anti virus kita benar-benar berfungsi ataupun tidak


Cara-caranya

1. Kita akan mencipta virus kita sendiri.Jangan risau virus ini tidak memberi kesan kepada system komputer anda

2. Buka notepad dan copy file di bawah.

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
3.  File name>> MYVIRUS.EXE (huruf besar/caps lock) kemudian save
     pastikan  target file ini save di desktop

4. Akan terhasil icon seperti gambar di atas. Kalau Anti Virus anda berfungsi dengan baik,Anti Virus anda akan mengesan icon ini sebagai virus dalam beberapa saat
kalau tiada apa-apa kesan lakukan seperti gambar di bawah

 Right Click pada Icon MYVIRUS kemudian scan dengan software anti virus anda

Jika Anti virus anda berjaya mengesan icon tadi sebagai virus.Bermakna software Anti Virus anda berfungsi dengan baik
Jika software anda tidak juga mengesan icon MYVIRUS itu sebagai virus bermakna Anti Virus anda tidak berfungsi.Apa yang perlu anda lakukan
1. Update Anti Virus
2. Check tarikh luput Anti Virus

Jika 2 perkara di atas tidak juga berhasil anda perlu mencari software Anti virus yang baru

Shah harap tips ini berguna kepada anda
Selamat Mencuba --{{@Sh@ring is S3Xy@}}--

  1. 20 Responses to “Cara Untuk Mengetahui Anti Virus Berfungsi Atau Tidak”

  2. By Gayahspears on 24/9/10 2:44 AM

    nice info~
    sharing is caring~

  3. By Ir-Shah on 24/9/10 2:54 AM

    sh@ring is se3xy laa :)

  4. By mizz greenApple on 24/9/10 1:24 PM

    yeayyy...
    anti virus mia bfungsi k..
    ngeh3...
    suka bc blog shah.. nice info..
    hee~

    sharing is caring... :)

  5. By miszlullaby on 24/9/10 9:48 PM

    oooo.....mcm tu..

  6. By Dark Half on 24/9/10 10:20 PM

    sharing is sexy
    sexy is gayah
    gayah is sharing
    *ulang smpai lebam

    bagus info ni shah! thnx

  7. By Ir-Shah on 24/9/10 10:24 PM

    haaaaa....gayah 2 sexy ker...
    adezzz..adezzzzz..

  8. By Gayahspears on 24/9/10 10:30 PM

    dark :- hampes buli aku :( sama cam shah :( argh!!!!

  9. By najib on 24/9/10 10:33 PM

    pelik,avira ni pun pakai yang free,download pun dari laman avira juga,setiap hari dapat emel pemberian download update terkini antivirus,selalu update,tapi fail awak bagi dia scan,tapi xanggap virus pun ,apa silapnya?

  10. By najib on 24/9/10 10:34 PM

    tarikh lupot pun 2011,lamer lagi

  11. By Ir-Shah on 24/9/10 10:38 PM

    najib: makesure copy file 2 btl
    klu x detect secara automatik
    guna cara ke 2..scan file 2 td
    klau x berhasil gak..
    mybe anti virus awk da problem.
    cara ini mmg berkesan.

  12. By hazman aka species1980 on 25/9/10 9:31 PM

    tak sangka sungguh.... boleh create simple dummy virus file....

  13. By kisahsensasi on 25/9/10 9:32 PM

    whoaa.... kerap gak post entry blog nie UP kat innit yea....

  14. By Ir-Shah on 25/9/10 9:34 PM

    tunggu cara buat virus win32..heheheh

  15. By HiGHNeSS FiQ on 26/9/10 5:54 PM

    dah try!!
    mmg terbukti yg antivirus nih funtioning~

    xiexie for da info~

  16. By Ir-Shah on 26/9/10 6:00 PM

    bagus laaa.....berkkkk

  17. By nurul hidayah on 3/10/10 11:46 PM

    gemana nk delete... virus 2 plk,, hohohoho xley delete la pulok...

  18. By chentamiera on 29/10/10 10:29 PM

    camne nk delete virus ni?????kiter yang reka...incik shah..sila jawab

  19. By Anonymous on 17/2/11 6:37 PM

    tak sempat nak scan dah kena quarantine. bgs btl AV ku.

  20. By citragupta alex on 23/12/12 9:20 AM

    THNKS BRO

  21. By Dewa Poker Online on 24/11/16 7:18 PM

    Wow keren min informasinya ditunggu artikel selanjutnya..

Post a Comment

BOLEH BERTANYA DI SINI