Followers

Popular Posts

Cara Untuk Memasang Dan Menukar Ram Pada Notebook

Tuesday, September 28, 2010 | by Ir-Shah

Sebenarnya Anda mampu melakukan perkara-perkara seperti membaik pulih barangan komputer,Walaupun anda bukannya juruteknik komputer.Yang penting anda menpunyai minat,dan dari minat itu mendorong anda menjadi sifat ingin tahu tentang cara-cara untuk melakukan perkara-perkara yang berkaitan.Benda ini mudah sebenarnya anda hanya perlu kenali setiap perkasasan(hardware)yang digunakan dan fungsinya.Kalau anda dah tahu basic tentang fungsi setiap hardware komputer perkara ini menjadi mudah bagi anda.

Kali ini Shah dan berkongsi cara untuk menukar dan memasang Ram(Random Access Memory)pada notebook.Sebelum Shah ada posting entri KENALI RAM(Random Access Memory) fungsi RAM sama jer pada desktop.laptop dan notebook.



MSI NOTEBOOK
Notebook ini mengalami kerosakan pada RAM


LANGKAH-LANGKAH

1. Terbalikan notebook anda kerana bahagian Hardware berada di bawah bukannya diatas.

2. Buangkan dulu bateri supaya memudahkan anda untuk membuka casingnya

3. Buka skru casing dengan menggunakan pemutar skru yang sesuai bagi menggelakkan kerosakan pada skru

4. Buka casing mengikut arah yang ditandakan kerana setiap notebook@laptop sudah ditandakan arah untuk membukanya 


Ini adalah bahagian yang anda akan nampak setelah membuka casing.


Langkah Seterusnya

1. Jika Motherboard dan Fan(kipas)prosessor berhabuk sebaiknya anda membersihkannya dulu.

2. Perhatikan bahagian yang ada RAM

3. Membuka RAM dengan cara menekan pin kekunci RAM ke arah keluar.Automatik RAM akan terkeluar dengan sendirinya

4.Kalau ada kotoran dan berhabuk pada socket RAM bersihkan dulu

Pastikan jenis RAM yang perlu di tukar dengan melihat label yang ada pada RAM.
RAM seperti gambar diatas adalah RAM jenis DDR2 1gb

Langkah Terakhir

1. Masukkan RAM baru dan pastikan arahnya mengikut pada socket RAM

2. Tekan RAM kebawah dan Automatik kekunci pada socket RAM ada mengunci RAM dengan sendirinya

Pasang semula casing pada notebook anda dan pastikan semuanya telah sempurna
ON kan Notebook .Dan lihatlah hasilnya.Anda akan merasa kepuasannya apabila notebook anda kembali berfungsi dengan hasil usaha anda sendiri

AMARAN KERAJAAN MALAYSIA---MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN

Selamat Mencuba --{{@sH@ring is S3xy@}}--

  1. 12 Responses to “Cara Untuk Memasang Dan Menukar Ram Pada Notebook”

  2. By kiterkitikitu on 23/9/10 8:05 PM

    thnx for the info (: jenuh pikiaq mcmne nak upgrade sendiri hehehehe *maklum laaaaaaa.. x brp pandai bab menggodeh ni

  3. By Ir-Shah on 23/9/10 8:13 PM

    yang penting berani jer..blajar dari kesilapan.._sH@ring is s3xy____

  4. By SANDRA AZWAN on 23/9/10 8:14 PM

    hi shah..thanks for ur comment!;-)

  5. By Gayahspears on 23/9/10 10:24 PM

    susah nak paham :)
    da baca bayk kali pon :)
    kena wat toturiol depan mata gak..huhu

  6. By Ir-Shah on 23/9/10 10:31 PM

    cik gayah memang..hhahaha

  7. By xkane on 24/9/10 12:35 AM

    info berguna ni :D

  8. By Anonymous on 9/3/11 5:08 PM

    hai shah...apa sume RAM notebook tu sama bntuk/modelny..??ataupun sume jnma laptop mempunyai RAM yg sme???jd xkisahlh tkar RAM lain jnama laptop...??tq....

  9. By ahmad azhar on 15/3/12 10:56 AM

    trima kasih,,atas infonya mari kita bertukar informasi melalui website kami http://www.unsri.ac.id/

  10. By Anonymous on 7/11/15 10:26 PM

    Nk tnye.. sye bukak ram pastu pasang blik. Tpi npe netbook sye x idop??

  11. By sirine polisi on 13/11/15 8:10 AM

    salam kenal dari kami, info yang sangat bermanfaat ,
    Saya benar- benar tertarik dengan koleksinya. Mungkin agan juga pernah mendengar

    TOA Jogja
    TOA Jogja
    TOA Jogja
    TOA Jogja
    TOA Jogja

    Dealer TOA
    TOA
    Ampli TOA
    Dealer TOA
    Wireless Portable
    Bel Sekolah Otomatis

    Bel Sekolah Otomatis
    Bel Sekolah Mp3
    Bel Sekolah Gratis

    Sirine
    Sirine Patwal
    Sirine Polisi

    Sirine
    Strobo
    Strobo Dashboard

    Batu Permata
    Batu Permata Murah
    Batu Permata Jogja

    sirine patwal

  12. By Poker Online on 24/11/16 7:18 PM

    Penyajian Arktikel di blog ini sangat bagus, saya suka..
    Semoga Artikel lainnya memberikan informasi yang lebih bermanfaat lagi.

  13. By Ganool on 3/2/17 5:57 PM

    presentation of the article in this blog is very nice, I like

    Ganool
    Film Semi
    Nonton Movie
    Nonton Film Online
    Bioskop Online
    Nonton Online
    Bioskop
    Nonton Film

Post a Comment

BOLEH BERTANYA DI SINI