Followers

Popular Posts

Cara Untuk Menyelenggaran Setiap Perkasasan Laptop

Thursday, October 7, 2010 | by Ir-Shah

Sekiranya laptop anda mengalami kerosakan yang serius.Dan perlu dibaiki apa salahnya kalau anda mencubanya sendiri.Itu pun kalau anda benar-benar yakin pada diri anda dan berani menanggung risiko.

Shah akan menunjukkan cara-cara untuk membuka setiap bahagian komponen laptop



1.Pastikan alatan(tools)seperti screw driver bersesuaian
2.Pastikan tempat untuk anda melakulan bebas dari habuk.bersih dan selesa
3.Sebaiknya menggunakan wrist strap untuk mengdicaskan elektrik di dalam badan(anti static) kerana setiap komponen pada laptop sensitif



CONTOH WRIST STRAP

Sila tengok pada diagram kedudukan perkasasan laptop di bawah


Gambar di atas merupakan diagram kedudukan Perkasasan(hardware)dan komponen laptop yang popular di pasaran

1.Membuang Bateri  dari laptop,lihat arah kekunci bateri laptop dengan betul

2. Membuka HDD MODULE.(hard disk)





3. Membuka Optical Drive. (CD/DVD ROM)

Pastikan anda membuka Hard disk dahulu membuka Optical Drive.Pastikan semua skru telah dikeluarkan,Selepas itu menarik keluar Optical Drive(CD/DvD Rom)

4 Membuka Wireless LAN unit
i) Buka penutup LAN, skru bersize m2.5x5 daripada bracket dia
ii)Buka kedua-dua Wireless Lan Antena
Untuk membuka Wifi card anda memerlukan pemutar skru Hex atau Torq(T7)-n key
Setelah membuka skru n-key pada bracket wifi card,anda perlu berhati-hati,pegang Wifi Lan dan menarik keluar
Contoh seperti gambarajah di bawah


5. Membuka Expansion Memory(RAM)
Pada bahagian membuka RAM Shah  telah membuat entri sebelum ini.Untuk mengetahui lebih lanjut sila Klik di  SINI

Contoh gambarajah untuk membuka (EXPANSION MEMORY)RAM
6. Membuka Casing(cover) laptop
i} Sebelum membuka cover laptop pastikan battery di cabut terlebih dahulu
ii} Buka 5 skru bersize M2.5x8 dan 1 skru bersize M2.5.x3 pada cover atas
iii}Buka  2 skru bersize M2.5x8 pada board(PcB)
Setelah semua skru dibuka pastikan anda menarik cover dari bawah ke atas dengan berhati-hati

Pandangan Keseluruhan
6.  Membuka System Board(motherboard)
i}Buka 2 skru bersize M2.5x8 yang berada di dalam cover.
ii}Buka 2 skru atau 4 skru berwarna silver di tepi cover
iii} Buka Motherboard dari Chasis dengan berhati-hati
Selalu skru yang ada pada Motherboard lebih kurang 10 biji,Pastikan ada mencabut semua kabel/ribbon data yang menhubungkan ke bahagian lain baru menarik keluar motherboard.

Pastikan juga anda membuka skru pada bahagian port socket Vga

Toturial bergambarajah


--{{@Sh@ring Is S3xy@}}--

  1. 7 Responses to “Cara Untuk Menyelenggaran Setiap Perkasasan Laptop”

  2. By Gayahspears on 29/9/10 3:46 PM

    thnk :)tak penah pon buat kat mylappy camni~huk3
    agak2 xley gune..campak je..hahah
    xyah pening2 pale~!!!

    sharing is power!!!

  3. By honeyvsbee on 29/9/10 7:21 PM

    Shah jum x change banner. . .bee dah amik banner shah.

  4. By honeyvsbee on 29/9/10 7:21 PM

    Shah jum x change banner. . .bee dah amik banner shah.

  5. By honeyvsbee on 29/9/10 7:26 PM

    Shah jum tukaw banner, banner shah kite dah amik

  6. By Pinky Pixie on 29/9/10 10:59 PM

    woah, bagusnya. siap share lagi.. hehe. tapi kalau yatie yg x pndai buat, pergh lagi teruk jadi agaknya.. hehe

  7. By Anonymous on 4/5/13 10:05 PM

    After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when
    new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4 emails with the
    exact same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service?
    Many thanks!

    My site :: http://www.inkjet-cartridge-solutions.co.uk

  8. By Nurhani Suraya on 28/2/15 7:22 PM

    This comment has been removed by the author.

Post a Comment

BOLEH BERTANYA DI SINI