Followers

Popular Posts

Cara Untuk Mengoptimumkan Kepantasan Windows 7

Friday, October 8, 2010 | by Ir-Shah

Windows 7 merupakan windows keluaran microsoft yang paling mendapat sambutan oleh pengguna komputer di seluruh dunia selepas kegagalan windows vista yang di katakan menpunyai pelbagai masalah.Windows 7 diadaptasikan daripada Windows XP yang merupakan windows yang berusia hampir 10 tahun.Dimana Windows Xp merupakan windows yang paling-paling stabil sebelum microsoft mengeluarkan windows 7.



Walaupun Windows 7 menpunyai kepantasan dan stabil.Tapi Shah nak berkongsi tips untuk mengoptimumkan lagi kepantasan windows 7

Jadi jangan buang masa,kita teruskan toturialnya

1. Registry Tweaks(editor)
Anda boleh menggunakan registry editor ini.File registry ini telah di edit khas untuk meningkatkan kelajuan Windows 7.Anda hanya perlu download file ini,extract kan file ini kemudian run.Terpulang kepada anda untuk mencuba atau tidak

Untuk mendownload Registry Tweaks ini sila click di SINI

Untuk kembalikan registry kepada default(asal) sila download di SINI

Double Click pada file yang di extract kan..Run kemudian  Yes

2.Sila ikut turutan gambar dibawah

Right Click pada icon my computer,kemudian pilih advanced system setting di sebelah kiri panel,akan muncul imej seperti di bawah

Click pada Advanced tab,kemudian Click setting pada bahagian performance,seterusnya akan muncul seperti imej dibawah

Anda hanya perlu mengikut setting pada gambar di atas
keterangan: setting ini dilakukan bertujuan untuk mengurangkan tekanan keatas penggunaan pada memory graphic card atau vga on board.Dengan setting ini akan memberi perubahan kepada desktop,toolbar dan warna graphic pada bahagian tertentu menjadi simple.

3.Buka My Computer,kemudian click pada organize pilih folder and search option seperti gambar diatas
akan muncul imej seperti dibawah

Click pada view tab kemudian ikut setting pada gambar di atas

4.Taipkan msconfig pada search box menu,akan muncul seperti imej di bawah

Pada langkah ini anda hanya perlu untick pada program yang anda tidak mahu berada pada toolbar ataupun program yang melambatkan proses loading startup seperti software anti virus,jika anda rasa ada program yang melambatkan proses loading startup windows lebih baik anda untick pada program software itu.
Ini bertujuan untuk melajukan proses startup windows.
kemudian click ok.....Restart komputer anda

Sebenarnya ada lagi tips untuk meningkatkan kepantasan windows 7.Tapi tips ini sudah cukup untuk membuatkan windows 7 anda semakin pantas

Perkara yang harus dilakukan untuk menjaga windows 7

1.Defragment hard disk(local c,local d)
2.Install software yang compatible dengan windows 7 sahaja
3.Menggunakan drivers software yang terbaru
4.Sentiasa update windows 7 anda(bagi yang gunakan windows pirates jgn la dok gatai  update nanti dapat counter fieting(cop mohor)dari microsoft)

Sila download software yang benar-benar berkesan untuk menjaga system windows 7 anda di SINI

--{{@Sh@ring is S3xy@}}--

  1. 7 Responses to “Cara Untuk Mengoptimumkan Kepantasan Windows 7”

  2. By nina syakina on 30/9/10 8:45 PM

    mmg w7 user...hihi

  3. By Ir-Shah on 30/9/10 9:31 PM

    shah pakai win xp..hahaha

  4. By kelhome on 4/10/10 2:11 PM

    thanks bro. defragment tu mmg aku selalu buat. boleh kata paling cikai pun sebulan sekali. wajib.

  5. By gnesop.com on 5/10/10 12:48 AM

    ada cara uptimum kelajuan broadband?

  6. By gnesop.com on 5/10/10 12:49 AM

    ada cara uptimum kelajuan broadband?

  7. By Ir-Shah on 5/10/10 1:10 AM

    gnesop.com:broadband nie bergantung pada pakej kelajuan.. coverage dan keadaan cuaca..ada caranya..tp kurang berkesan sgt ler..klu optimum pn..x brp up sgt..agpn broaband ada kouta data..tu la punca kelemahan broadband..

  8. By dihaDiha on 21/10/10 8:52 PM

    mcm mana nak defragment hard disk ea?
    thnks

Post a Comment

BOLEH BERTANYA DI SINI